Hart voor Bert

Bert Dané

Toelichting

Bert is geboren en getogen in Eindhoven maar trekt in 1980 naar Voerendaal vanwege zijn werk als chemicus bij de Staatsmijnen (later DSM en Sabic). Al snel raakt Bert betrokken in het ‘Voerendaalse’ en is op dit moment taalcoach bij de Taalclub.

“Als je ergens iets van vindt dan moet je een bijdrage leveren” vertelt Bert “Zo raakte ik betrokken in de oudervereniging en later het schoolbestuur van Kunrade waar mijn kinderen op school zaten.” Bert startte hiermee in 1983 en hield het pas voor gezien met de vorming van Innovo. In deze periode heeft hij veel ontwikkelingen vanuit het onderwijs meegekregen, fusies, de bouw van Cortemich, maar ook inhoudelijke discussies over onderwijs, hetgeen zijn interesse in taal voedde. Ook in het verenigingsleven van Voerendaal is Bert sinds zijn intrek in Voerendaal zeer actief. Voorheen als volleyballer, trainer en leider bij VC Voerendaal, als bestuurder van tafeltennisvereniging Sempre Avanti en op dit moment als voorzitter van het Voerendaals Mannenkoor: “Ik heb altijd graag willen zingen en na mijn pensioen ben ik dan ook lid geworden van het Voerendaals Mannenkoor. Niet lang daarna werd ik ook, noodgedwongen, voorzitter van deze mooie, betrokken vereniging”.

Bert heeft een voorliefde voor taal en helpt graag anderen. Dit kwam samen tijdens een lezing van Probus, een organisatie waarbij leden een maatschappelijk verantwoordelijke functie hebben vervuld en elkaar regelmatig ontmoeten en inspireren, georganiseerd in samenwerking met Vluchtelingenwerk waar een vluchteling sprak over taal en zijn ervaringen hiermee in Nederland. Bert “Dat vond ik zó interessant, hier wilde ik ook iets in betekenen. Ik heb van nature een interesse in taal en vind het ook mooi om nieuwe Nederlanders op weg te helpen!” Bert is om die reden dan ook actief geworden als taalcoach bij de Taalclub, zijn vrouw is betrokken bij het buddyteam dat vluchtelingen in Voerendaal begeleidt.

Door als taalcoach op kleinschalige wijze aan de slag te zijn met taal kan ik ook écht iets betekenen voor nieuwe Nederlanders. Taal is gewoon ontzettend belangrijk, niet alleen om elkaar te begrijpen maar ook vooral om mee te doen in de samenleving

Bert: “Er zijn eigenlijk maar beperkte mogelijkheden om echt goed Nederlands te leren converseren. Extra moeilijk is dit in Limburg vanwege het dialect. In de taalclub maken we echt meters door te praten, te laten praten en te converseren. Zo doorbreken we langzaamaan de taalbarrière en zorgen we ervoor dat dat Nederlands steeds meer een ‘eigen’ taal wordt voor de deelnemers.” Volgens Bert willen de mensen de taal ook echt leren kennen en juist in kleine groepjes, zoals bij de Taalclub, heeft dit een grote kans van slagen. “Door als taalcoach op kleinschalige wijze aan de slag te zijn met taal kan ik ook écht iets betekenen voor nieuwe Nederlanders. Taal is gewoon ontzettend belangrijk, niet alleen om elkaar te begrijpen maar ook vooral om mee te doen in de samenleving.” Ook voor Bert zelf levert zijn vrijwilligerswerk bij de Taalclub mooie inzichten op. Niet alleen leert hij deelnemers van de Taalclub over de Nederlandse taal en cultuur, hij leert zelf ook over andere culturen. Bert: “Je hoort van die mensen een ander, puur verhaal over de Nederlandse maatschappij en hoe zich die verhoudt tot hun eigen cultuur. Dat maakt wel weer duidelijk: als je ergens voor gaat en je stopt er energie in, krijg je er vaak energie voor terug!”

 

Terug naar overzicht

Contactpersoon

Thom Zeguers

Projectleider Hart voor Voerendaal

0657420579

thom.zeguers@voerendaal.nl

Zelf aan de slag

Toolkit

Download hier de toolkit om zelf aan de slag te gaan met positieve gezondheid in Voerendaal.
In de toolkit zijn o.a. beschrijvingen en  logo’s te vinden.

Contact

Heeft u vragen, ideeen of wilt u meedoen?

Neem dan contact op met Thom Zeguers, projectleider positieve gezondheid, via 0657420579 of Thom.Zeguers@voerendaal.nl

Ideeën indienen

Heeft u goede ideeën om positieve gezondheid binnen Voerendaal te stimuleren?

Laat het ons dan weten!

 

Positieve gezondheid
Wat is dat eigenlijk?

Lees meer

Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Gezondheid is  geen doel op zich, maar een middel waardoor men een zinvol leven kan leiden en zijn/haar ding kan doen.

Gemeente Voerendaal vindt dit een mooi uitgangspunt om het welbevinden van onze inwoners en partners te versterken.