Hart voor Bewegen

Beweegtuin ’t Brook

Toelichting

Soms komen goeie ideeën op zo’n bijzondere manier samen dat een geweldig initiatief ontstaat waar een hele gemeente van kan meegenieten, de Beweegtuin! De projectgroep ging aan de slag met alle ideeën en nu anderhalf jaar later staat er een geweldige beweegtuin voor alle leeftijden, met een zone voor ouderen en een zone voor alle leeftijden, de Cross Zone.

Doel
‘Een beweegtuin stimuleert alle leeftijden om regelmatig, op ongedwongen manier en met plezier te bewegen. Tegelijkertijd laten oefeningen zich direct vertalen naar het beter functioneren in het dagelijks leven en laat iedereen zelfverzekerder voelen in hun algemeen dagelijks handelen. Minstens zo belangrijk is de sociale impuls; bewegen in groepsverband heeft een sterk sociaal karakter. Dit was het doel van samengestelde projectgroep bestaande uit beweegcoaches, fysiotherapeuten, gebruikers, seniorenraden, Heton Sport, Arcus college, zorgcentrum t’ Brook en gemeente Voerendaal.

De kracht van een beweegtuin voor ouderen
De Beweegtuin bestaat uit afwisselende beweegtoestellen en is bedoeld om ouderen te stimuleren om meer te gaan bewegen. En dat in de gezonde buitenlucht! Door middel van de beweegtoestellen werken ouderen zelfstandig of onder begeleiding van fysiotherapeuten of beweegcoaches op een structurele, uitnodigende wijze aan een gezonde levensstijl. De beweegtoestellen zijn afwisselend en de beweegaanleidingen zijn aangepast en afgestemd op de (beweeg)mogelijkheden van de doelgroep.

Cross Zone
In de Cross Zone kan cross fitness worden beoefend, een manier van fitness die gewichtheffenatletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Tijdens de training worden functionele bewegingen op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk uitgevoerd. De filosofie achter CrossFit is om niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel omdat dit tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling zou leiden. De oefeningen bestaan voornamelijk uit natuurlijke lichaamsbewegingen zoals duwen, (op)trekken, stoten, werpen, tillen, springen, klimmen en rennen. Het doel van CrossFit is om ongeacht leeftijd, beroep of fysieke gesteldheid, zo snel mogelijk fit en gezond te worden.
Crossfit kan worden beoefend in de Cross Zone in beweegtuin ’t Brook!

Informatie
Heeft u interesse om onder begeleiding te sporten? Mail dan voor meer informatie naar mirko.ensinck@voerendaal.nl.

 

Terug naar overzicht

Contactpersoon

Mirko Ensinck

Combinatiefunctionaris Onderwijs & Sport gemeente Voerendaal

045 575 33 99

Mirko.Ensick@voerendaal.nl

Zelf aan de slag

Toolkit

Download hier de toolkit om zelf aan de slag te gaan met positieve gezondheid in Voerendaal.
In de toolkit zijn o.a. beschrijvingen en  logo’s te vinden.

Contact

Heeft u vragen, ideeen of wilt u meedoen?

Neem dan contact op met Thom Zeguers, projectleider positieve gezondheid, via 0657420579 of Thom.Zeguers@voerendaal.nl

Ideeën indienen

Heeft u goede ideeën om positieve gezondheid binnen Voerendaal te stimuleren?

Laat het ons dan weten!

 

Positieve gezondheid
Wat is dat eigenlijk?

Lees meer

Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Gezondheid is  geen doel op zich, maar een middel waardoor men een zinvol leven kan leiden en zijn/haar ding kan doen.

Gemeente Voerendaal vindt dit een mooi uitgangspunt om het welbevinden van onze inwoners en partners te versterken.