Hart voor Eef

Eef Borghans

Toelichting

Eef Borghans (11 jaar oud) woont in Colmont. Ze lijdt aan een hypoplastisch linkerhart, een ‘half hartje’ zoals moeder Pascalle het noemt. Omdat bij een hypoplastisch linkerhart deze kant van het hart niet ontwikkelt is, krijg je te maken met een andere bloedsomloop. Deze hartafwijking heeft oa. als gevolg dat het inspanningsvermogen van Eef lager ligt dan bij andere kinderen van haar leeftijd wat zorgt voor veel fysieke en mentale ongemakken. Alledaagse activiteiten zoals lopen, traplopen, in bad gaan, naar school gaan kosten Eef veel energie. Voor de langere afstanden gebruikt ze dan ook haar elektrische rolstoel. Ook kan ze drukte niet altijd even goed verwerken en is ze gevoeliger voor emoties.  Eef moet haar energie dan ook verdelen over de dag. “Maar ik krijg van veel dingen ook energie terug” zegt Eef lachend. Ondanks haar beperkingen is Eef dan ook een positieve, goedlachse en vrolijke meid!

Ik moet mijn energie over de dag verdelen maar krijg ook van veel dingen energie terug!

Eef zit op basisschool St. Theresia in Ransdaal. “Op school gaat het altijd goed. Ik moet wel altijd het heuveltje op met de elektrische rolstoel maar er zijn altijd klasgenootjes die mijn maatje willen zijn en mij helpen.” Haar klasgenootjes,  leraren en leraressen van St. Theresia zorgen er altijd voor dat Eef aan zoveel mogelijk activiteiten mee kan doen. Ook is Eef heel actief met haar hobby’s. Na het behalen van haar zwemdiploma was het niet zo makkelijk om een geschikte hobby te vinden voor Eef. Moeder Pascalle: “Eef moet spaarzaam omgaan met haar energie, dat maakt het vinden van een hobby of sport moeilijk. Via het sportloket van Adelante kwamen we in aanraking met diverse sporten. Zo ook met rolstoeltennis via de Esther Vergeer Foundation. Deze foundation is opgericht door deze voormalige topsporter met een beperking. Inmiddels zijn zo’n 80 kinderen hierbij aangesloten. Al deze kinderen zijn mobiel beperkt maar kunnen toch lekker sporten en bewegen.” Na een bezoekje aan de open dag van de Esther Vergeer Foundation (http://esthervergeerfoundation.nl/) en een persoonlijke ontmoeting met Esther was Eef meteen verkocht. Sinds een jaar tennist ze nu in haar elektrische rolstoel bij tennisvereniging B.R.Z. in Beek. Tot nu toe laat ze alleen haar lerares alle hoeken van het tennisveld zien. Eef: “Ik hoop dat ook andere kinderen komen rolstoeltennissen!”

Ook op andere gebieden heeft  Eef veel interesse. Zo heeft Eef liefde voor dansen en heeft ze een tijdje aan zelfverdediging gedaan. Alles op haar eigen tempo en kracht. Eef: “Mijn droom is om zoveel mogelijk te kunnen dansen. Oh ja en ik hoop graag een keer kickbokser Rico Verhoeven te ontmoeten!” Daarnaast is Eef Ambassadeur voor Stichting de Opkikker. Deze stichting organiseert Opkikkerdagen voor gezinnen waarbij een kind langdurig ziek is. Zo kunnen papa, mama en broertjes/zusjes even alles vergeten en wordt een gezin een hele dag in het zonnetje gezet. Nu spaart Eef bijvoorbeeld oude mobieltjes om geld in te zamelen voor de stichting (www.mobieltjesactie.nl).

Doordat alles een stapje langzamer gaat heb je veel meer oog voor het kleine geluk

Het leven met een beperking is niet altijd makkelijk maar er zijn volgens moeder Pascalle ook positieve kanten: “Het leven gaat in slow motion voorbij. Soms gaan dingen daardoor wat trager maar je maakt hierdoor alles juist heel bewust mee. Doordat alles een stapje langzamer gaat heb je veel meer oog voor het kleine geluk.” Dit tekent Eef en moeder Pascalle, ondanks de moeilijke situatie staan zij ontzettend positief in het leven, een mooi voorbeeld van positieve gezondheid!

Terug naar overzicht

Contactpersoon

Thom Zeguers

Projectleider Hart voor Voerendaal

0657420579

thom.zeguers@voerendaal.nl

Zelf aan de slag

Toolkit

Download hier de toolkit om zelf aan de slag te gaan met positieve gezondheid in Voerendaal.
In de toolkit zijn o.a. beschrijvingen en  logo’s te vinden.

Contact

Heeft u vragen, ideeen of wilt u meedoen?

Neem dan contact op met Thom Zeguers, projectleider positieve gezondheid, via 0657420579 of Thom.Zeguers@voerendaal.nl

Ideeën indienen

Heeft u goede ideeën om positieve gezondheid binnen Voerendaal te stimuleren?

Laat het ons dan weten!

 

Positieve gezondheid
Wat is dat eigenlijk?

Lees meer

Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Gezondheid is  geen doel op zich, maar een middel waardoor men een zinvol leven kan leiden en zijn/haar ding kan doen.

Gemeente Voerendaal vindt dit een mooi uitgangspunt om het welbevinden van onze inwoners en partners te versterken.