Hart voor Jolanda

Jolanda Meijer

Toelichting

Tot eind jaren ’90 leefde Jolanda haar leven als vele anderen. Langzaamaan kreeg ze echter diverse klachten die alleen maar toenamen en niet verdwenen. Diverse diagnoses werden gesteld, Jolanda ging van ziekenhuis naar ziekenhuis maar uitsluitsel werd er niet gegeven. Het blijkt uiteindelijk te gaan om een onbekende neuromusculaire aandoening, een progressieve ziekte waarbij Jolanda steeds minder mobiel wordt. De lichamelijke achteruitgang had vanzelfsprekend ook zijn mentale weerslag. De wereld van een vrolijke en actieve vrouw werd steeds kleiner en haar positieve houding werd telkens flink op de proef gesteld. Ook uit de reizen naar haar geliefde Zweden of Oostenrijk haalde ze niet meer de voldoening als voorheen. Ook voor man Mark en zoon Isai was dit niet altijd even makkelijk maar met zijn drieën sleepten ze zich overal doorheen.

Omdat op medisch gebied de mogelijkheden uitgeput leken, werden de ziekenhuisbezoeken op een laag pitje gezet. Jolanda koos er voor om toch nog een revalidatietraject te volgen bij Adelante. Jolanda startte bij Adelante in 2017 zonder idee waar ze moest beginnen maar wel in de hoop dat het haar iets extra’s zou opleveren. Al snel blijkt dit voor Jolanda een gouden zet.

Jolanda: “In plaats van uit te gaan van ziekte werd bij Adelante mij de vraag gesteld: Wat kun je wel? Met deze gedachte raadde mijn fysiotherapeut mij aan om een keer een handbike te proberen. Ik was meteen verkocht! Na 15 jaar kon ik weer het veld in en langs de mooie plekken in de omgeving, er ging een wereld voor me open!”

Na een tijdlang op een geleende handbike te hebben getraind startten Jolanda en Mark een crowdfunding voor een splinternieuwe, op maat gemaakte handbike. De reacties waren overweldigend. Jolanda: “De steun uit verwachte en onverwachte hoek was hartverwarmend. Ook veel inwoners van Ransdaal ondersteunden de actie wat de hechte gemeenschap hier maar weer laat zien. Naast een aanzienlijke bijdrage van gemeente Voerendaal hadden we het benodigde bedrag binnen twee weken bijeen.”

Ontdek wat je wil en wat je kunt en ga ervoor!

Voor man Mark kwam er een nieuwe taak bij, een handbiker heeft namelijk altijd een buddy nodig. Mark: “Ik ben altijd wel sportief geweest, toen Jolanda actief ging handbiken heb ik de hardloopschoenen ingeruild voor de mountainbike. Sindsdien ben ik niet alleen haar man, maar ook haar handbikebuddy.” Een buddy zorgt niet alleen voor gezelligheid, maar zorgt ook zeker voor de noodzakelijke veiligheid.

Het uiteindelijke doel? De ‘Handbikebattle 2018’! De HandbikeBattle is een sportieve handbikewedstrijd in Oostenrijk tussen handbiketeams van revalidatiecentra. Adelante heeft Jolanda toegevoegd aan hun team Adelante on Wheels. Jolanda: “Met deze battle komen mijn liefde voor Oostenrijk en mijn nieuwe passie voor handbiken samen, daarbij is het fijn om een doel te hebben en daarnaartoe te leven.” Op 14 juni in het Kaunertal zal Jolanda meedoen aan deze uitdaging van maar liefst 20 km met zo’n 1.000 hoogtemeters. “Vorig jaar zijn we de berg met de auto opgegaan, eerst dacht ik: no way! Nu denk ik: laat maar komen!” Buddy Mark en mascotte Isai zullen Jolanda met vele vrienden en familie ondersteunen op deze bijzondere dag.

Jolanda: “Ondanks dat mijn situatie er niet op vooruit gaat, heb ik weer een doel. Ik heb meer zin in het leven gekregen ondanks mijn beperkingen. Handbiken is voor mij echt een omslagpunt geweest, ik krijg er zoveel energie van! Adelante heeft mij dan ook echt goed op weg geholpen, zij hebben ontdekt waar mijn kracht zit en wat ik nog wél kan. Dit past natuurlijk helemaal in het gedachtegoed van positieve gezondheid. Ik zou nu ook graag iets terug willen doen voor een ander. Het zou geweldig zijn als ik bijvoorbeeld een keer mee kan doen aan de Alpe d’HuZes. De kracht die ik heb gevonden wil ik graag gebruiken voor het welzijn van anderen en ook stimuleren bij anderen. Dit wil ik ook meegeven aan inwoners van Voerendaal, ontdek wat je wil en wat je kunt en ga ervoor!

Kijk voor meer informatie over de bijzondere uitdaging van Jolanda op http://vrienden-van-jolanda.nl/

Terug naar overzicht

Contactpersoon

Thom Zeguers

Projectleider Hart voor Voerendaal

0657420579

thom.zeguers@voerendaal.nl

Zelf aan de slag

Toolkit

Download hier de toolkit om zelf aan de slag te gaan met positieve gezondheid in Voerendaal.
In de toolkit zijn o.a. beschrijvingen en  logo’s te vinden.

Contact

Heeft u vragen, ideeen of wilt u meedoen?

Neem dan contact op met Thom Zeguers, projectleider positieve gezondheid, via 0657420579 of Thom.Zeguers@voerendaal.nl

Ideeën indienen

Heeft u goede ideeën om positieve gezondheid binnen Voerendaal te stimuleren?

Laat het ons dan weten!

 

Positieve gezondheid
Wat is dat eigenlijk?

Lees meer

Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Gezondheid is  geen doel op zich, maar een middel waardoor men een zinvol leven kan leiden en zijn/haar ding kan doen.

Gemeente Voerendaal vindt dit een mooi uitgangspunt om het welbevinden van onze inwoners en partners te versterken.