Hart voor mannen achter pannen

Mannen achter de pannen

Toelichting

Je vrouw is ziek of erger zelf, overleden, en je hebt als man nog nooit in de keuken gestaan, wat doe je dan? Cor Bekker, Meine Jongsma en Jozef Meessen hebben voor deze mannen de handen ineen geslagen en bieden laagdrempelige kooklessen aan voor mannen. Hier leren mannen op een gezonde, duurzame en financieel verantwoorde wijze hoe ze een maaltijd kunnen bereiden.

“Positief gezond, dat zijn we in elke dag”

“Positief gezond, dat zijn we in elke dag” start Meine. Cor vult aan: “Niet alleen staan we zelf positief in het leven, we dragen dit ook met veel plezier uit met Mannen achter de pannen in het Wijksteunpunt in Voerendaal-Kunrade.” Cor begon ooit met het initiatief als uit de hand gelopen hulpaanbod voor zijn buurman die weduwnaar werd. “Eerst zei ik: Kom bij me eten, ik kook voor je. Vervolgens zei ik: ik kom naar jou toe en we koken samen!” Hierna vonden Cor, Meine en Jozef elkaar waar een mooie samenwerking uit voort vloeide. Met veel plezier leren ze mannen over gevarieerde voeding, koken en geven ze tips over hoe je slim, duurzaam en financieel verantwoord om kunt gaan met ingrediënten. “Zo werken we bijvoorbeeld altijd met verse, seizoensgroenten die je gewoon in de supermarkt koop, goedkoper en veel lekkerder dat uit een blik of potje! We leren hoe je binnen een half uurtje een voedzame maaltijd op tafel zet waarbij gerechten kunnen worden ingevroren voor later gebruik. De recepten krijgen ze ook mee naar huis zodat ze thuis verder kunnen.” Ook het sociale aspect is erg belangrijk. Cor: “Contacten opdoen en samen koken zorgt voor plezier, daar krijgen de mannen maar zeker ook wij zelf energie van.” Er komen zeker niet alleen alleenstaande mannen koken, de meeste hebben zelf een partner. Meine: “We hebben een open aanpak, iedereen is dan ook welkom ongeacht welke leeftijd.”

“Wij nemen de angst voor koken weg en laten mannen zelf koken” geven Cor en Meine aan, “We vertellen over eten, leren deelnemers van de cursus handigheidjes over koken, maar ook over het bewaren van eten. Door de mannen het vooral zelf te laten doen laten we iedereen in hun waarde want dat is toch wel onze kerngedachte!”

Mannen achter de pannen vindt elke dinsdag (10.00-14.00), donderdag (10.00-14.00) en vrijdag (16.00-20.00) plaats in het wijksteunpunt Voerendaal-Kunrade!

Foto: Stan Keulen Photography

Terug naar overzicht

Contactpersoon

Cor Bekker, Meine Jongsma, Jozef Meessen

Initiatiefnemers / workshopleiders Mannen achter de pannen

cor.bekker@telfort.nl

Zelf aan de slag

Toolkit

Download hier de toolkit om zelf aan de slag te gaan met positieve gezondheid in Voerendaal.
In de toolkit zijn o.a. beschrijvingen en  logo’s te vinden.

Contact

Heeft u vragen, ideeen of wilt u meedoen?

Neem dan contact op met Thom Zeguers, projectleider positieve gezondheid, via 0657420579 of Thom.Zeguers@voerendaal.nl

Ideeën indienen

Heeft u goede ideeën om positieve gezondheid binnen Voerendaal te stimuleren?

Laat het ons dan weten!

 

Positieve gezondheid
Wat is dat eigenlijk?

Lees meer

Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Gezondheid is  geen doel op zich, maar een middel waardoor men een zinvol leven kan leiden en zijn/haar ding kan doen.

Gemeente Voerendaal vindt dit een mooi uitgangspunt om het welbevinden van onze inwoners en partners te versterken.