Hart voor Marijcke

Marijcke Beckers

Toelichting

“Ik ben er van overtuigd dat welbevinden doorwerkt op de gezondheid van een mens. Van nature ben ik positief ingesteld . Ik word elke morgen blij wakker en begin dankbaar en enthousiast aan een nieuwe dag. Ik vind het belangrijk om positief om te gaan met omgevingsfactoren die nu eenmaal gegeven zijn. Regent het, dan denk ik: ‘fijn, goed voor de tuin’ of ‘kan ik binnen even mijn e-mail bijwerken. Schijnt de zon, vind ik dat net zo fijn, dan kan ik in de tuin werken”. Het allerbelangrijkste is misschien wel dat Marijcke plezier heeft in alles wat ze doet.

“Mensen voelen zich goed als ze iets voor een ander kunnen betekenen.”

Marijcke vindt het belangrijk dat er balans is; in alle negatieve gebeurtenissen in je leven zit ook een positieve factor. De doorsnee burger is opgegroeid in een stabiele en liefdevolle omgeving. Dan kun je (van nature) met tegenslag omgaan. Dat dat niet altijd makkelijk is, is een feit. Maar uiteindelijk kun je veel verdragen. Voor velen zal het herkenbaar zijn dat we steeds meer en sneller willen. En misschien nog wel vreemder: steeds meer mensen zijn ‘op zoek’ naar geluk. Alsof dat maakbaar is. Marijcke is van mening dat het geluk naast je ligt, als je er maar open voor staat. Het fluiten van een vogel in de lente, een ontmoeting of een vriendelijk woord. Maar vooral in contact met elkaar. Dirk de Wachter, een Belgische psychiater en hoogleraar verwoordt dit mooi en eenvoudig volgens Marijcke. Op de vraag  “Hoe word ik gelukkig “antwoordt  hij “Gelukkig word je van een zinvol leven. Waar ligt de zin van het leven dan? Zin heeft te maken met de zorg voor de ander. Wij kunnen niet onze eigen zin zijn, we hebben met de ander te maken.

Marijcke: “In mijn werkzaamheden als vrijwilliger heb ik veel contact met mensen. Ik zie mijzelf als een Dreh- und-Angelpunkt. Want alleen kan ik niets. Zowel hulpvragen als aanbod van hulp komen  bij mij terecht, grote en kleine vragen. Dat maakt mijn werkzaamheden zinvol: ik kan iemand helpen, en kan tegelijkertijd iemand helpen om te helpen (bijvoorbeeld als iemand spullen heeft voor een vluchtelinggezin). Soms is het al genoeg om door te verwijzen naar iemand in mijn netwerk.”

Marijcke zet zich op veel manieren in voor de gemeenschap. Onder andere door haar actieve rol in de Parochie. Ze geeft aan dat het jammer is dat vaak niet gezien wordt wat allemaal door de vele vrijwilligers van de parochie  voor de hele Voerendaalse gemeenschap -zonder onderscheid des persoons- wordt gedaan. Vanuit de Parochie worden bijvoorbeeld 53 gezinnen geholpen.  ‘Soms moeten we als parochie misschien beter zichtbaar maken welke belangrijke sociaal maatschappelijke en verbindende rol we in de Voerendaalse gemeenschap vervullen. Bijzonder is dat als ik iemand om hulp vraag voor het goede doel,  ik altijd een positief antwoord krijg zowel van mensen binnen als buiten de kerk. De hulpbereidheid is groot: dat is hartverwarmend en vaak ontroerend. Mensen voelen zich goed als ze iets voor een ander kunnen betekenen. En we zullen het toch echt samen moeten doen”.

“Je bent zelf verantwoordelijk voor je leven: maak er wat van, doe iets met jouw talenten. Geef het leven zin! Daarnaast  wees dankbaar voor het leven in het besef dat het leven een wonder is, een geschenk  en dat  geluk in de kleine dingen zit. Als ik enthousiast en vriendelijk een verhaal vertel, dan nemen anderen die positiviteit snel over. Dienstbaar zijn en liefhebben daar draait het volgens mij om. Niets wat het hart weggeeft gaat verloren, het wordt bewaard in de harten van anderen.”

Foto: Stan Keulen Photography

Terug naar overzicht

Contactpersoon

Marijcke Beckers

Vrijwilliger Parochie Voerendaal-Kunrade

marijckebeckers@kpnmail.nl

Zelf aan de slag

Toolkit

Download hier de toolkit om zelf aan de slag te gaan met positieve gezondheid in Voerendaal.
In de toolkit zijn o.a. beschrijvingen en  logo’s te vinden.

Contact

Heeft u vragen, ideeen of wilt u meedoen?

Neem dan contact op met Thom Zeguers, projectleider positieve gezondheid, via 0657420579 of Thom.Zeguers@voerendaal.nl

Ideeën indienen

Heeft u goede ideeën om positieve gezondheid binnen Voerendaal te stimuleren?

Laat het ons dan weten!

 

Positieve gezondheid
Wat is dat eigenlijk?

Lees meer

Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Gezondheid is  geen doel op zich, maar een middel waardoor men een zinvol leven kan leiden en zijn/haar ding kan doen.

Gemeente Voerendaal vindt dit een mooi uitgangspunt om het welbevinden van onze inwoners en partners te versterken.