Hart voor Marina en Miek

Marina en Miek Veldman

Toelichting

Twee inwoners van onze gemeente die menigeen iets kunnen bijbrengen over het concept ‘positief gezond’.  Twee mensen met tomeloze energie en een positieve houding. Hoe doen zijn dit, met een lichamelijke gezondheid die het de afgelopen periode flink heeft laten afweten? Marina Veldman kennen we als raadslid, als bestuurslid van Stichting Kuno, als adviseur van Tutta Musica, als spin-in-het-web van de koorzang binnen (en buiten!) onze gemeente. En vooral als hartelijk persoon die altijd tijd maakt voor een praatje. Haar man, Miek, is de stille kracht op de achtergrond. Een man die graag buiten is, en het liefst bezig is. Geen echte prater, maar toch bereid om zijn woordje te doen. Het is een feest om in hun tuin de prachtige fuchsia’s te bewonderen; zijn grote hobby.

“Maak tijd voor elkaar vrij.”

Het is dubbel, twee mensen interviewen waarvan je weet dat hun lichamelijke gezondheid op een laag pitje staat: de een recentelijk gedotterd, de ander heeft net gehoord dat de chemokuur gelukkig aanslaat. Marina legt uit dat ze samen altijd voor de positieve insteek kiezen: bij ziekenhuiscontroles, behandelingen, wachten op een uitslag of een ingreep. Marina geeft echter wel aan: “zodra je weet wat je hebt, ga je het ook voelen. En dan begint het malen en piekeren. Want ja: dat doen wij op momenten zeker!”.  Veel belangrijker is om te accepteren dat er iets aan de hand is, dat je zelf niet in de hand hébt. Dan kun je er maar beter het beste van maken door te focussen op wat je wel hebt. En veel leuke dingen te doen. Dingen waar je energie van krijgt. Dat houd je positief gezond en zo heb je meer regie op de uitdagingen van het leven.

Marina: “ik ben selectiever geworden; eerst nagaan of iets me positieve energie oplevert. Meestal denk ik dan direct: ‘oh leuk, ik werk wel mee!’. Ik kan niet in een hoekje blijven zitten als ik me goed voel. Van bezig zijn, contact met mensen en me inzetten voor een concert, een activiteit of evenement word ik blij. Daar gaat het om. Dan hou je het vol. Maar daarentegen is het ook belangrijk om af en toe een momentje te nemen om alles even te overzien. Dat relativeert en daarin moet je de balans zien te vinden.” Marina heeft geleerd om zaken naast zich neer te leggen: soms is het niet anders. Ze vult lachend aan: “Misschien is dat sinds ik in de politiek zit!”
Miek en Marina zijn erg op zichzelf; ze doen ieder hun eigen ding. Dat is altijd zo geweest. Nu ze iets minder gezond zijn, hebben ze de behoefte om meer samen te doen. En ook meer van elkaar te weten. Miek kan sinds kort bijvoorbeeld pinnen: dat zou hij anders nooit doen. Maar het besef dat Marina dit niet altijd kan doen, zorgt ervoor dat hij deze zaken meer oppakt. Ook elkaar laten weten waar de ander is, is ‘nieuw’: ‘”het risico dat er iets gebeurt is nu groter, dus willen we van elkaar weten waar we zijn. Elkaar meer informeren, maar niet te veel!” Marina geeft aan dat ze graag de regie voert, maar nu beseft dat dat niet altijd kan. En dat het prettig is om de ander te vragen om hulp. Het voor elkaar zorgen, en van elkaars zorgen op de hoogte zijn, zorgt voor een teamgevoel. Samen redden ze het wel!

“Wij willen inwoners van Voerendaal ook iets meegeven: Maak meer tijd voor elkaar vrij. Iedereen heeft het druk: het lijkt wel alsof je niet meetelt als dit (voor je gevoel) niet zo is”. Marina en Miek zijn allebei erg actief, maar toch is er altijd tijd voor een kop koffie of een bezoekje. Is dat dan druk of doe je gewoon veel leuke dingen? Ze geven ook mee om meer naar elkaar te luisteren: “Dan hoor je weer nieuwe dingen, inzichten, en blijf je betrokken. Zo kun je ook echt iets betekenen voor mensen. Tijdens de minder leuke perioden in het leven van iemand, maar zéker ook in goede gezondheid. Het geeft voldoening: dat draagt bij aan onze positieve gezondheid!”

Foto: Stan Keulen Photography

Terug naar overzicht

Contactpersoon

Marina en Miek Veldman

Betrokken Voerendalers

Marina.Veldman@voerendaal.nl

Zelf aan de slag

Toolkit

Download hier de toolkit om zelf aan de slag te gaan met positieve gezondheid in Voerendaal.
In de toolkit zijn o.a. beschrijvingen en  logo’s te vinden.

Contact

Heeft u vragen, ideeen of wilt u meedoen?

Neem dan contact op met Thom Zeguers, projectleider positieve gezondheid, via 0657420579 of Thom.Zeguers@voerendaal.nl

Ideeën indienen

Heeft u goede ideeën om positieve gezondheid binnen Voerendaal te stimuleren?

Laat het ons dan weten!

 

Positieve gezondheid
Wat is dat eigenlijk?

Lees meer

Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Gezondheid is  geen doel op zich, maar een middel waardoor men een zinvol leven kan leiden en zijn/haar ding kan doen.

Gemeente Voerendaal vindt dit een mooi uitgangspunt om het welbevinden van onze inwoners en partners te versterken.