Hart voor Marlies

Marlies Brouwers

Toelichting

Wat ik nog kan doen, doe ik!

Marlies Brouwers is inwoner van Ubachsberg, altijd zeer betrokken geweest in het verenigingsleven aldaar maar nu minder actief door de spierziekte HMSN. Daarbij is Marlies revaliderende van een hartaanval.

“Waar ik me nou echt goed bij voel, is als ik er lekker op uit ga met mijn man Jef” begint Marlies het gesprek.

Bijvoorbeeld een weekendje weg : “Lekker eten, drinken en leuke dingen doen op een tempo dat alleen wij bepalen, heerlijk” vult Jef aan.

Het echtpaar Brouwers is vriendelijk, goedlachs en staat midden in het leven. Toch schuilt hier een minder leuk verhaal achter. Marlies heeft de erfelijke spierziekte HMSN (*) waardoor zij moeilijker loopt en orthopedische schoenen draagt. Daarnaast heeft Marlies aan het begin van het jaar een hartaanval gehad, ze revalideert bij Adelante in Hoensbroek hiervoor.

“Dat hakt erin” aldus Marlies. Iemand die altijd zo betrokken is geweest in het verenigingsleven en zoveel energie had, wordt nu tegengehouden door deze fikse tegenslagen. “ik ben graag onder de mensen en organiseer graag activiteiten of leuke uitjes, dat lukt mij nu niet meer altijd”.

Jef is nog altijd zeer actief in het verenigingsleven als voorzitter van de ouderenvereniging Ubachsberg en hier helpt Marlies vaak een handje bij. “Jef heeft energie voor 10, als ik kan helpen doe ik dat ontzettend graag maar dat lukt niet altijd. Als hij weer de boer op is, nodig ik vriendinnen uit en hebben we het ook heel gezellig”.

Al die hulp van mensen om ons heen, hartverwarmend!

Marlies geeft ook aan veel te worden geholpen door mensen om haar heen, dat is natuurlijk een hartverwarmend gevoel. Sociale contacten zijn dan ook een absolute voorwaarde om je goed in je vel te blijven voelen volgens Marlies.

Ook dat is positief gezondheid: ondanks ziekte en/of tegenslagen toch dingen doen waar je je goed bij voelt en waardoor je lekker in je vel zit. Wat ik nog kan doen, doe ik! Samen leuke dingen doen en ondernemen levert zoveel energie op, ondanks dat je soms goed met je energie om moet gaan.

Marlies geeft verder aan dat mensen die fysiek beperkt zijn door ziekte of beperking zich meer zouden moeten samenpakken. “Je zit toch een beetje in hetzelfde schuitje en je hebt wellicht dezelfde behoefte om te bewegen of buiten de deur te komen.”

===========================================================================

( * ) meer willen weten over de spierziekte HMSN ? : www.vsn.nl/spierziekten

HMSN is nog niet te genezen. Behandelingen met fysiotherapie en ergotherapie zijn gericht op het beperken van de gevolgen ervan. Hulpmiddelen als aangepaste schoenen, een wandelstok of andere ondersteunende middelen helpen bij het dagelijks functioneren. Spieroefening en een verbetering van de lichaamshouding kunnen overbelasting van spieren en gewrichten voorkomen. Soms worden mensen met HMSN aan de voeten of handen geopereerd (verlenging van de achillespees, verplaatsing van spieren of het vastzetten van gewrichten). Begeleiding door een revalidatiearts is meestal wenselijk.

Terug naar overzicht

Contactpersoon

Marlies Brouwers

Inwoner Ubachsberg

Zelf aan de slag

Toolkit

Download hier de toolkit om zelf aan de slag te gaan met positieve gezondheid in Voerendaal.
In de toolkit zijn o.a. beschrijvingen en  logo’s te vinden.

Contact

Heeft u vragen, ideeen of wilt u meedoen?

Neem dan contact op met Thom Zeguers, projectleider positieve gezondheid, via 0657420579 of Thom.Zeguers@voerendaal.nl

Ideeën indienen

Heeft u goede ideeën om positieve gezondheid binnen Voerendaal te stimuleren?

Laat het ons dan weten!

 

Positieve gezondheid
Wat is dat eigenlijk?

Lees meer

Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Gezondheid is  geen doel op zich, maar een middel waardoor men een zinvol leven kan leiden en zijn/haar ding kan doen.

Gemeente Voerendaal vindt dit een mooi uitgangspunt om het welbevinden van onze inwoners en partners te versterken.