Hart voor Paul

Paul Smeets

Toelichting

Paul Smeets is inwoner van Ransdaal en gekluisterd aan een rolstoel vanwege een dwarslaesie.

Van alles naar niks. Dat ene fatale moment in 2004 veranderde in een klap zijn hele leven. Tijdens een vakantie met vrienden aan het Trasimeno meer in Italië kwam Paul Smeets bij het verlaten van de boot, ongelukkig terecht en liep een dwarslaesie op. Paul is vanaf zijn schouders volledig verlamd. Hij is zijn motoriek en gevoel volledig kwijt en is gekluisterd aan de rolstoel, in een vergelijkbare situatie met de hoofdrolspeler van de bekende Franse film Intouchables. Wie nu denkt dat Paul een neerslachtig, verbitterd of negatief persoon is, heeft het echter helemaal mis. Ondanks zijn ontzettende moeilijke situatie waarbij hij volledig afhankelijk is van zorg van anderen, is Paul een assertieve, goedlachse en krachtige persoonlijkheid. Een absolute bron van inspiratie!

Paul: “Na een lang revalidatieproces, dat vooral in het teken stond van overleven, ben ik sinds 2006 thuis. Een zeer rijke sociale omgeving heeft mij vanaf het eerste moment geholpen en die hulp is altijd in stand gebleven. Dat geeft kracht en motivatie om door te zetten. Mensen willen er voor je zijn, willen je helpen en dat is voor mij van onschatbare waarde.”

Zijn situatie heeft Paul ook juist assertief en strijdbaar gemaakt. Paul: “Fasegewijs rol je in je situatie en alles wat daarbij komt kijken. Verzekeraars, WLZ, Zorgkantoren, PGB, WMO, leveranciers, psychologische begeleiding, maatschappelijk werk, er kwam heel wat op mij en mijn familie af. We hebben ons hierin vastgebeten en samen maken we er dag in dag uit het beste van. Ik heb geleerd mijn situatie te accepteren en ik heb geleerd te doen wat ik nog kan doen. Ondanks dat ik lichamelijk veel niet kan, wil ik toch sturen op wat er met mij gebeurt, daar ben ik ook in gehard en zakelijker in gaan denken door de jaren heen. Ik geloof in zelfregie, in elke situatie. De opkomst van positieve gezondheid is dan ook een ontwikkeling die ik alleen maar kan onderschrijven.”

Ik denk altijd in kansen en mogelijkheden: wat kunnen we wél en wat kunnen we samen”

Ook denkt Paul actief mee aan het welzijn van anderen: “Ik kan me soms echt zorgen maken over iedereen die moet geholpen worden. Ik geloof dan ook in maatwerk, niet alleen voor mijzelf maar ook voor anderen. Dat betaalt zich terug en ik maak me er graag hard voor om vanuit mijn ervaring dit besef bij beleidsbepalers te doen indalen.” Ook is Paul strijdbaar voor de leefbaarheid in zijn Ransdaal. “Ik kan me echt oppeppen voor het goede doel, samen ervoor zorgen dat de leefbaarheid in het mooie Ransdaal tot ontwikkeling komt. Hierbij denk ik altijd in kansen en mogelijkheden: wat kunnen we wél en wat kunnen we samen.”

Paul is een inspirerend voorbeeld in het kader van positieve gezondheid, ondanks zijn situatie houdt hij de regie over zijn leven en gaat hij elke uitdaging aan samen met zijn gezin en sociale omgeving: “Mijn kracht haal ik uit alle zorg en hulp die ik krijg van mensen om me heen, daar prijs ik me echt gelukkig mee. Mijn vrouw die dag en nacht voor mij klaar staat, dan hoef ik toch geen extra motivatie te zoeken? Ik bevind me af en toe in een donker woud maar met behulp van mijn familie en vrienden trekken we dat woud telkens weer uit elkaar. Daarbij is het veel te leuk om positief te denken dus dat blijf ik gewoon doen!”

Terug naar overzicht

Contactpersoon

Paul Smeets

Inwoner Ransdaal

Zelf aan de slag

Toolkit

Download hier de toolkit om zelf aan de slag te gaan met positieve gezondheid in Voerendaal.
In de toolkit zijn o.a. beschrijvingen en  logo’s te vinden.

Contact

Heeft u vragen, ideeen of wilt u meedoen?

Neem dan contact op met Thom Zeguers, projectleider positieve gezondheid, via 0657420579 of Thom.Zeguers@voerendaal.nl

Ideeën indienen

Heeft u goede ideeën om positieve gezondheid binnen Voerendaal te stimuleren?

Laat het ons dan weten!

 

Positieve gezondheid
Wat is dat eigenlijk?

Lees meer

Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Gezondheid is  geen doel op zich, maar een middel waardoor men een zinvol leven kan leiden en zijn/haar ding kan doen.

Gemeente Voerendaal vindt dit een mooi uitgangspunt om het welbevinden van onze inwoners en partners te versterken.