Hart voor Philly

Philly Debije

Toelichting

Meedoen is een belangrijk aspect van positieve gezondheid. Als je meedoet in de maatschappij onderhoudt je sociale contacten, doe je samen leuke dingen en steun je elkaar. Dit doet een mens goed en draagt bij aan ons welbevinden.

Ik vind het leuk om mensen te helpen, te adviseren of te ondersteunen.

Philly Debije is vrijwilliger bij het Wijksteunpunt en woont al bijna haar hele leven in Klimmen. Haar ouders hadden hier een bakkerij. Mensen helpen en dienstverlenend te werk gaan is haar met de paplepel ingegoten. Toen Philly kinderen kreeg heeft zij vrijwilligerswerk op school gedaan, ervoor zorgen dat kinderen onder prettige en veilige omstandigheden hun schooltijd kunnen doorbrengen. In 1995 overleed haar man op jonge leeftijd, een enorme klap. Al snel moest de knop om bij Philly want haar kinderen verdienden een goed leven ondanks het enorme gemis van een vader. De zorg voor haar kinderen stond met stipt op nummer 1. Daarnaast is Philly toen als actieve vrijwilliger aan de slag gegaan. Philly: “Ik was 42 toen mijn man overleed, iedereen is met je begaan maar leidt natuurlijk ook zijn eigen leven. Niemand komt je uit huis halen, dat moet je vooral zelf willen.” Ze was onder andere vrijwilliger bij het UVV in het ziekenhuis en bij de bibliotheek. Philly: “Ik wil iets terugdoen voor de maatschappij. Ik vind het leuk om mensen te helpen, te adviseren of te ondersteunen.”
Via een advertentie kwam Philly als vrijwilliger terecht bij het Wijksteunpunt Klimmen waar zij de balie van het wijksteunpunt beheert. “Dit is de eerste keer dat ik vrijwilligerswerk in mijn eigen dorp verricht, dat voelt vertrouwd want in Klimmen kent men elkaar.” Over het wijksteunpunt zegt Philly: “Er wordt veel georganiseerd voor de inwoners van Voerendaal. Daarnaast is het voor veel vrijwilligers een belangrijke en leuke besteding van de dag. Je doet als vrijwilliger mee in de samenleving en dit wordt gewaardeerd door anderen, dat is mooi.”

Terug naar overzicht

Contactpersoon

Thom Zeguers

Projectleider Hart voor Voerendaal

0657420579

thom.zeguers@voerendaal.nl

Zelf aan de slag

Toolkit

Download hier de toolkit om zelf aan de slag te gaan met positieve gezondheid in Voerendaal.
In de toolkit zijn o.a. beschrijvingen en  logo’s te vinden.

Contact

Heeft u vragen, ideeen of wilt u meedoen?

Neem dan contact op met Thom Zeguers, projectleider positieve gezondheid, via 0657420579 of Thom.Zeguers@voerendaal.nl

Ideeën indienen

Heeft u goede ideeën om positieve gezondheid binnen Voerendaal te stimuleren?

Laat het ons dan weten!

 

Positieve gezondheid
Wat is dat eigenlijk?

Lees meer

Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Gezondheid is  geen doel op zich, maar een middel waardoor men een zinvol leven kan leiden en zijn/haar ding kan doen.

Gemeente Voerendaal vindt dit een mooi uitgangspunt om het welbevinden van onze inwoners en partners te versterken.