Hart voor Ruud

Ruud Braun

Toelichting

Doen waar je je goed bij voelt, dat kost geen energie maar levert je juist energie op!

Ruud Braun, 32 jaar, is gemeenteraadslid en fractievoorzitter van Democraten Voerendaal en docent op het Sintermeertencollege te Heerlen. Hij coördineert hier sinds 2011 alle projecten en is sinds 2017 schoolopleider. Vanuit die rol is hij verantwoordelijk voor alle stagiaires. Het Sintermeertencollege is geheel in het teken van haar naamgever maatschappelijk zeer actief. Naast bovengenoemde werkzaamheden is Ruud zeer actief in het Voerendaalse verenigingsleven. Onder andere bij RKSVB Ubachsberg, Tennisvereniging Voerendaal, een werkgroep van de parochie Voerendaal/Kunrade en als bestuurslid en lid van de raad van elf bij V.V. De Durchströpere.

Iets voor een ander mogelijk maken is één van de eerste dingen die Ruud noemt wanneer hij de vraag krijgt waar hij energie uit haalt. In zijn werk als docent maar zeker ook in zijn vrije tijd is hij hier veel mee bezig. Of het nou gaat om het fluiten van voetbalwedstrijden bij de jeugd, het organiseren van artiesten bij de diverse carnavalszittingen, of de organisatie van projecten en reizen bij het Sintermeertencollege. Dat zijn de dingen die Ruud leuk vindt en waar hij zijn energie uit haalt!

Twee projecten noemt hij hierbij speciaal.

  • De bouw van de nieuwe accommodatie voor RKSVB te Ubachsberg waar hij jarenlang intensief bij betrokken was vanuit zijn bestuurdersrol en als lid van de bouwcommissie.
  • Daarnaast de organisatie van de reis ‘SMCgoesGuatemala2017’ naar –de naam vermeldt het al- Guatemala, waar hij samen met 18 leerlingen en 5 begeleiders, vrijwilligerswerk gaat verrichten bij en geld zal doneren aan Stichting Niños del Lago. Als bestuurslid van deze stichting heeft Ruud deze reis opgezet. Niños del Lago is een activiteitenkamp in ontwikkeling en ligt aan het meer Lago Atitlan bij Panajachel in Guatemala. Zodra het project klaar is, kunnen kinderen van 7 tot en met 14 jaar er jaarlijks een week in een veilige omgeving verblijven. Er is per week plek voor 100 kinderen. In het activiteitenkamp kunnen ze zeven dagen lang bijkomen, goed eten en waardevolle en positieve ervaringen opdoen door middel van sport, spel, activiteiten en scholing.
    Meer informatie over de stichting vindt u op: ninosdellago.nl

De realisatie van deze projecten noemt Ruud een ‘flinke kluif’ echter hij geeft tevens aan dat het uiteindelijke fantastische resultaat heel veel voldoening oplevert. Het ene project draagt bij aan de positieve gezondheid van vele sporters (jong en oud), het andere project daarentegen helpt veel kinderen in Panajachel (GTM). De lijfspreuk van Ruud, “doen waar je je goed bij voelt”, past goed bij het jaar van de positieve gezondheid.

Doe waar je je goed bij voelt

Verder in ons gesprek heeft Ruud het over het belang van vrijwilligerswerk. In zijn ogen is vrijwilligerswerk het cement van onze samenleving. Hij is dan ook een groot voorstander van de Maatschappelijke Stage; hierbij maken jongeren 30 uur van hun tijd vrij voor vrijwilligerswerk; een fenomeen dat (nog) niet heel erg leeft bij de jeugd. Volgens Ruud ervaren jongeren vaak dan pas hoe fijn het is om iets te betekenen voor iemand anders. Ruud heeft enkele jaren geleden, samen met een aantal vrijwilligers van de Parochie Voerendaal/Kunrade, kans gezien om deze stage te koppelen aan het organiseren van een Kerstdiner voor parochianen, die via de Zonnebloem worden genodigd in het Laurentiushome. Leerlingen verzorgen entertainment en bereiden het voor- en nagerecht. Voerendaalse ondernemers dragen hun steentje bij aan dit project door het deels sponsoren van het hoofdgerecht. Diverse koren zijn aanwezig en zorgen voor een Kerstsfeer en de genodigden hebben mede daardoor al enkele jaren een bijzondere en fijne middag!

Aan het eind van ons gesprek geeft Ruud aan dat hij ook als gemeenteraadslid bezig is met gezondheid en leefbaarheid. Hij noemt o.a. het realiseren van het vrijliggende fietspad aan de Bergseweg maar ook de vragen die zijn fractie gesteld heeft over thema’s als fijnstof, geluidsoverlast en rubbergranulaat op de kunstgrasvelden. De kwaliteit van de leefomgeving en daarmee dus zeker ook de positieve gezondheid van de inwoners van de gemeente Voerendaal heeft hierbij absolute prioriteit! De fractie Democraten Voerendaal onderzoekt momenteel of het haalbaar is om deel te nemen aan het JOGG project (Jongeren Op Gezond Gewicht), waarbij wordt ingestoken met hulp van de GGD, om jongeren bewust te maken van het belang van gezonde voeding en daarmee dus ook hun positieve gezondheid!

Tijdens de afgelopen maanden heeft Ruud helaas ondervonden hoe kostbaar ‘gezond zijn’ is. Hij werd enkele maanden geveld door longproblemen. Inmiddels gaat het gelukkig veel beter en hij hoorde recent dat hij voldoende hersteld is, om de reis naar Guatemala te maken.
Namens hem wens ik u dan ook heel veel gezondheid toe en een fijne vakantie!

Terug naar overzicht

Contactpersoon

Ruud Braun

Fractievoorzitter Democraten Voerendaal, Docent op het Sintermeerten College en zeer actief in het Voerendaalse verenigingsleven

Ruud.Braun@voerendaal.nl

Zelf aan de slag

Toolkit

Download hier de toolkit om zelf aan de slag te gaan met positieve gezondheid in Voerendaal.
In de toolkit zijn o.a. beschrijvingen en  logo’s te vinden.

Contact

Heeft u vragen, ideeen of wilt u meedoen?

Neem dan contact op met Thom Zeguers, projectleider positieve gezondheid, via 0657420579 of Thom.Zeguers@voerendaal.nl

Ideeën indienen

Heeft u goede ideeën om positieve gezondheid binnen Voerendaal te stimuleren?

Laat het ons dan weten!

 

Positieve gezondheid
Wat is dat eigenlijk?

Lees meer

Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Gezondheid is  geen doel op zich, maar een middel waardoor men een zinvol leven kan leiden en zijn/haar ding kan doen.

Gemeente Voerendaal vindt dit een mooi uitgangspunt om het welbevinden van onze inwoners en partners te versterken.