Hart voor uw Buurt

Sociale blik op uw buurt

Toelichting

Op 17 januari vond de 1e ‘sociale Blik op uw Buurt’ plaats in Weustenrade. Inwoners van de kernen Weustenrade en Retersbeek werden uitgenodigd om mee te denken over de sociale leefbaarheid van hun eigen buurt. Het werd een leerzame en boeiende avond met interessant en waardevolle gesprekken.

De Sociale Blik op uw Buurt werd georganiseerd door de gemeente Voerendaal samen met de Denktank Sociaal Domein. Deze Denktank bestaat uit inwoners van de gemeente en partners uit de zorg- en welzijnssector welke samenwerken met de gemeente. De Denktank is opgericht om met de gemeente mee te denken over maatschappelijke ontwikkelingen en thema’s waar de gemeente zich mee bezighoudt. Denk hierbij aan thema’s zoals zorg en ondersteuning, eenzaamheid, gezondheid en jeugdbeleid.

De Denktank wil graag met inwoners van de kernen/buurten het gesprek aan om erachter te komen wat er leeft op sociaal gebied. Daarom organiseerden wij de eerste sociale Blik op uw Buurt. Na een korte introductie over de sociale voorzieningen binnen de gemeente ging men aan de slag. Allereerst werd op een grote kaart ingevuld waar iedereen woonde, elkaar ontmoette, aandachtspunten lagen, kortom er werd een sociale kaart van de kern gemaakt. Hierna ging men met elkaar het gesprek aan over diverse thema’s zoals gezondheid, eenzaamheid, zorg en ondersteuning, jeugd, ouderen en zorg en ondersteuning. Het werden waardevolle gesprekken waarbij de Denktank echt gevoel kreeg bij hetgeen er leeft in Weustenrade en Retersbeek. Als afsluiting werd een kwadrant ingevuld met hetgeen waar men trots op was en wilde behouden, maar ook de nachtmerries en de wensen. Hierover zijn vervolgafspraken gemaakt en gaan zowel gemeente als inwoners mee aan de slag om de kernen ook in de toekomst leefbaar te houden.

Wilt u met uw buurt ook een sociale buurtschouw organiseren? Neem dan contact op met Thom Zeguers via thom.zeguers@voerendaal.nl.

Terug naar overzicht

Contactpersoon

Thom Zeguers

Projectleider Hart voor Voerendaal

thom.zeguers@voerendaal.nl

Zelf aan de slag

Toolkit

Download hier de toolkit om zelf aan de slag te gaan met positieve gezondheid in Voerendaal.
In de toolkit zijn o.a. beschrijvingen en  logo’s te vinden.

Contact

Heeft u vragen, ideeen of wilt u meedoen?

Neem dan contact op met Thom Zeguers, projectleider positieve gezondheid, via 0657420579 of Thom.Zeguers@voerendaal.nl

Ideeën indienen

Heeft u goede ideeën om positieve gezondheid binnen Voerendaal te stimuleren?

Laat het ons dan weten!

 

Positieve gezondheid
Wat is dat eigenlijk?

Lees meer

Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Gezondheid is  geen doel op zich, maar een middel waardoor men een zinvol leven kan leiden en zijn/haar ding kan doen.

Gemeente Voerendaal vindt dit een mooi uitgangspunt om het welbevinden van onze inwoners en partners te versterken.