Hart voor Ton

Ton van Elten

Toelichting

Leeftijd speelt lang niet altijd een rol als het gaat om beweging en vitaliteit. Ton van Elten bewijst dit door wekelijks vanuit zijn woonplaats Heerlen naar Klimmen te fietsen om aldaar beweeglessen te verzorgen bij ‘zijn’ vereniging Socio Palatijn. Hij voelt dan ook een sterke binding met onze gemeente. Hier brengt Ton een aanstekelijke gezelligheid en energie met zich mee. Bewegen en lekker eten houden deze oud karateleraar met Indonesische roots vitaal en positief gezond.

“Ik neem mijn omgeving mee in mijn enthousiasme over bewegen en gezondheid en kan zo iets betekenen voor een ander.”

Ton: “Ondanks dat ik  3 nieuwe knieën heb (ofwel: 3 keer een knieoperatie heb ondergaan) en nieuwe oren heb (ik draag hoortoestellen), sta ik nog vol in het leven. Dagelijks loop en fiets ik en doe ik gymoefeningen, het liefst buiten, en ik ga 4 keer per week line dancen.” Ton helpt ook graag buren en kennissen, bijvoorbeeld met tuinieren en vind hij het geen probleem om te helpen in het huishouden. “Daarnaast vind ik het belangrijk dat mensen gezond eten en drinken en zich af en toe een verzetje gunnen, zich kunnen ontspannen. Daarom spreekt positieve gezondheid mij ontzettend aan, je kunt zoveel meer aan je gezondheid doen dan alleen maar meer bewegen en gezonde voeding! Ik geloof dan ook dat ik op bredere schaal positief gezond in het leven sta.”
“Iedereen die ouder wordt gaat fysiek achteruit, wij verwelken,” lacht Ton, “men moet leren luisteren naar het lichaam als het lichaam dit aangeeft: tijdig rusten, pauzeren en niet perse doorgaan”. Hij vindt zijn gezondheid ook belangrijk voor zijn omgeving: “Mensen zoals ik, die op latere leeftijd nog veel kunnen moeten moeite blijven doen zo lang mogelijk gezond te blijven. Ik neem namelijk mijn omgeving mee in mijn enthousiasme over bewegen en gezondheid en kan zo iets betekenen voor een ander.”

Ton geeft ten slotte nog een wijze raad mee: “Geloof in je eigen kunnen, luister naar je lichaam en blijf vooral veelzijdig bewegen, dit geef ik ook mee tijdens mijn lessen Recreatie Gym in Klimmen.”

Recreatie Gym voor 55-plussers vindt plaats elke maandag van 13.30 uur tot 14.30 uur in gemeenschapshuis Op d’r Plats, Klimmen. De kosten zijn slechts 3 euro per maand.
Iedereen is welkom!

Foto: Stan Keulen Photography

Terug naar overzicht

Contactpersoon

Ton van Elten

Sportinstructeur recreatiegym 55+

tonvanelten@msn.com

Zelf aan de slag

Toolkit

Download hier de toolkit om zelf aan de slag te gaan met positieve gezondheid in Voerendaal.
In de toolkit zijn o.a. beschrijvingen en  logo’s te vinden.

Contact

Heeft u vragen, ideeen of wilt u meedoen?

Neem dan contact op met Thom Zeguers, projectleider positieve gezondheid, via 0657420579 of Thom.Zeguers@voerendaal.nl

Ideeën indienen

Heeft u goede ideeën om positieve gezondheid binnen Voerendaal te stimuleren?

Laat het ons dan weten!

 

Positieve gezondheid
Wat is dat eigenlijk?

Lees meer

Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Gezondheid is  geen doel op zich, maar een middel waardoor men een zinvol leven kan leiden en zijn/haar ding kan doen.

Gemeente Voerendaal vindt dit een mooi uitgangspunt om het welbevinden van onze inwoners en partners te versterken.